Primăria comunei Slava Cercheză

Vizitați site-ul web al primăriei la adresa www.primariaslavacercheza.paginadestart.com.

Prezentare

Localitate Slava-Cercheză este  situata in Podisul Babadag pe cursul superior al raului Slava din judetul Tulcea, la o distanta de 55 km fata de orasul Tulcea.

 

Slava Cercheză  este o comună în județul TulceaDobrogeaRomânia, ce are în componență două sate: Slava Cercheză (reședința de comună) și Slava Rusă.

 

Comuna Slava Cercheză este situată în partea central-sudică a judeţului Tulcea, iar localitatea de reşedinţă comunală este reprezentată de satul cu acelaşi nume. Vecinii Comunei Slava Cercheză sunt la  Nord - Comunele Mihai Bravu şi Nalbant; la Est-Oraşul Babadag; la  Sud-comuna Baia, iar la Vest-Ciucurova. Acces auto, localitatea fiind traversata de DN22D.

 

Teritoriul administrativ al comunei este dominat de dealuri cu altitudini medii cuprinse între 225 și 235 m, și altitudini maxime în jur de 250 m. Versanții dealurilor au o înclinare relativ redusă.

 

La ultimul recensământ realizat în teritoriul administrativ al comunei Slava Cercheza se înregistrau 2935 locuitori, majoritatea fiind ruşi lipoveni. Nu exista o situaţie a repartiţiei populaţiei pe grupe de vârsta. Din punct de vedere social, în comună se înregistrează o situaţie de deficit demografic. În ceea ce priveşte categoria populaţiei inactive, datele disponibile indică următoarele: 28 invalizi, 27 cazuri de şomaj şi 43 de dosare (familii) înregistrate pentru asistenţă socială.

 

Una dintre priorităţile comunei în domeniul social vizează recalificarea forţei de muncă şi atragerea ei către locurile de muncă disponibile în număr satisfăcător. Slaba pregătire educaţională la nivelul comunităţii este completată şi de o slabă calificare a forţei de muncă existente. Reconversia profesională în localitate a fost realizată prin programe ale AJOFM Tulcea. De asemenea, au existat iniţiative ale Primăriei în scopul calificării forţei de muncă, în parteneriat cu AJOFM şi cu angajatori privaţi. Generarea de locuri de munca constituie o prioritate a comunităţii în privinţa dezvoltării resursei umane.

 

Teritoriul administrativ al comunei este dominat de dealuri cu altitudini medii cuprinse între 225 și 235 m, și altitudini maxime în jur de 250 m. Versanții dealurilor au o înclinare relativ redusă.

 

Principala artera hidrografică ce drenează zona este reprezentată de Râul Slava.

 

In zona acestei comune întâlnim o mare diversitate de tipuri de vegetație caracteristice pentru:

 

- pădurea de silvostepă cu stejar pufos și stejar brumăriu, la care se adaugă în stratul arbustiv, păducelul și cornul

pajiști xerofile stepice sau derivate cu negară, păiuș , bărboasă .

- stepa petrofilă din Dobrogea cu Thymus zygioidesKoeleria lobataFestuca callieri.

 

Localitatea Slava Cercheza este situata in partea sudica a judetului Tulcea, traversata de drumul national D.N. 22 D. Se invecineaza:

 

- la nord, localitatea Nicolae Balcescu

- la sud, Ocolul silvic Ciucurova

- la vest, comuna Ciucurova

- la est, localitatea Slava Rusa

 

Localitatea Slava Rusa este situata in partea sudica a judetului Tulcea traversata de drumul national D.N. 22 D. Se invecineaza:

 

- la nord, comuna Slava Cercheza

- la sud, comuna Baia

- la vest, Ocolul silvic Babadag

- la est, teritoriul administrativ Babadag

 

Populatia majoritara este lipoveneasca, locuind in cele 2 localitati ale comunei Slava Cercheza, de peste 300 de ani. Aici au sosit dupa reforma bisericii ortodoxe ruse, impuse de patriarhul Nicon.

 

Denumirea de lipoveni are mai multe variante, cea mai plauzibila ar fi ca unii dintre ei s-au asezat in paduri de tei (romana - tei, rusa - lipa), lemn din care confectionau obiecte de uz gospodaresc, dar in special pictau icoane.

 

Veniti aici, si-au pastrat obiceiurile, datinile, limba, care este un dialect folosit in vremea lui Petru I, cand se puneau bazele limbii ruse literare.

 

Centrul spiritual al lipovenilor rusi este biserica de rit vechi. Slujbele religioase se desfasoara in prezent in limba slavona veche, iar cantarile se fac dupa cantartile gregoriene, pe 8 glasuri.

 

Localitatile se caraterizeaza printr-o asezare compacta, traditie etnografica, colectivitati renumite pentru indeletniciri specifice: pietrari, zidari, lucratori ai lemnului, preocuparile culturale (coruri in limba slava).

 

Total populatie al comunei: 2935

Istoric

Asezat pe raul cu acelasi nume, satul este pentru prima data mentionat documentar in harta militara ruseasca din 1828. Peste doua decenii, Ion Ionescu de la Brad noteaza localitatea sub forma de Ienikazak, pentru ca Fondul Tapiurior din a doua jumateate a secolului al XIX-lea sa noteze satul Gag-ava (Anca Ghita, Toponomie si geografie istorica in Dobrogea medievala si moderna, Memoriile Academiei Romane, sectia istorica, seria 4a, t.5, Bucuresti).

 

Legenda spune ca Slava Cercheza sau Cerchezeasca, cum o mai gasim in documentele mentionate, a fost infiintata in 1863 de catre un anume Epsih Epsihof si a fost locuita pana in 1877 de populatie cerkeza, ce a emigrat in Rusia dupa ce Dobrogea a intrat sub administratie romaneasca (M.D.Ionescu, Dobrogea in pragul veacului al XX-lea, Bucuresti, 1904).  

 

Plasata intr-o zona incantatoare la poalele a trei dealuri inalte si paduroase, asezarea nu putea ramane multa vreme nelocuita. Astfel in ultimele 2 decenii in localitate se stabilesc lipovenii popovi si bespopovi (Grigore Danescu, Dictionar statistic geografic si istoric al judetului Tulcea, Bucuresti, 1896).

 

Astfel populatie va fi in continua crestere; daca la sfarsitul secolului al XIX-lea, in localitate traiau 682 de persoane, la inceputul secolului urmator M.D.Ionescu gaseste in Slava Cercheza 732 de locuitori. Dintre ei 20 erau romani, 404 lipoveni popovi, 293 lipoveni bespopovi, 4 bulgari, 4 tigani crestini, 4 evrei, 2 albanezi si un armean.

 

In localitate existau la inceputul secolului XX doua biserici lipovenesti, una a bespopovilor cu hramul Inaltarea, fondata in 1881 si alta a popovilor avand hramul Sf.Treime, fondata in 1880. Din punct de vedere geologic, teritoriul adminstrativ al Comunei Slava Cercheză este inclus cadrul Platformei Babadag.

 

Acestă platformă s-a format prin scufundarea în mezocretacic și ulterior în Badenianul superior, a două porțiuni din Orogenul Nord Dobrogean.

 

Platforma Babadag are forma unui culoar alungit pe direcția NV-SE, cuprins între Masivul Dobrogei Centrale (în V), pânza Măcin (în N) și pânzele Niculițel, respectiv Tulcea.

 

În zona localității Slava Cercheză predomină aflorimente din perioada Cretacicului superior, etajele Turonian și Senonian (Ionesi, 1994; Mutihac, 1990).

 

Datele bibliografice existente referitoare la evoluția geologică a Dobrogei, în general, și a Bazinului Babadag, în special, relevă existența, în cadrul etajelor Cenomanian si Turonian, a unui bazin marin cu adâncimi cuprinse între 50 si 100 m, ape limpezi, aerate, salinitate normala (cca 35%) si o temperatura medie de 15oC.

Economie

Activitatile economice principale specifice comunei Slava Cercheza sunt: agricultura, silvicultura, apicultura, cresterea animalelor, prelucrarea pietrei, comert.

 

Proiecte de investitii:

 

- Amenajare grup sanitar Gradiniţă de copii Slava Cercheză
- Modernizare sistem alimentare cu apă în localitatea Slava Cercheză
- Instalaţie încălzire centralizată la sediul Primariei comunei Slava Cercheză
- Reabilitare Cămin cultural localitatea Slava Rusă, comuna Slava Cercheză
- Reabilitare drum betonat Cămin cultural localitatea Slava Cercheză, comuna Slava Cercheză
- Reabilitare sediu Primărie comuna Slava Cercheză
- Amenajare drumuri de piatră în localitatea Slava Rusă, comuna Slava Cercheză
- Amenajare rigole de scurgere ape pluviale şi podeţ din grilaj metalic, comuna Slava Cercheză
- Reabilitare termică prin îmbunătăţirea protecţiei termice a pereţilor exteriori şi refacere sarpantă la Primăria Slava Cercheză
- Construire bază sportivă multifuncţională tip 2, localitatea Slava Cercheză
- Înfiinţare distribuţie de gaze naturale.

 

Situatii investitii locale:

 

1.     Consolidare, reabilitare si modernizare Camin Cultural Slava Cercheza

2.   Dezvoltarea infrastructurii, a serviciilor de baza pentru populatie si punerea in valoare a mostenirii culturale

3.     Modernizare sistem de alimentare cu apa in localitatea Slava Cercheza

4.     Modernizare strazi prin asfaltare in loc. Slava Cercheza

5.     Modernizare strazi prin asfaltare in loc. Slava Rusa

6.     Sistem de canalizare si statie de epurare loc. Slava Rusa

Turism

Cetatea Ibida: explorare arheologica - satul acoperind partial una dintre cele mai mari aglomerari urbane romane din Dobrogea (aproximativ 24 hectare).Se mai vad portiuni din zidul de incinta, cu turnuri, poarta;

Moara de vant - Arhitectura populara, constructie din lemn de la inceputul sec. XX, obiectiv singular in peisajul natural romanesc;

Manastirea de calugari Uspenia;

Manastirea de maici Vovidenia.

 

Construita in secolul XVII si situata la cca 50 km departare de Tulcea, in comuna Slava Cercheza, Manastirea Vovidenia este unica manastire de maici de rit vechi din lume.

Din punct de vedere istoriografic, inceputurile bisericii sunt marcate de venirea calugarilor rusi care au infaptuit un mic schit cu chilii de lemn. Neavand locas de inchinare, au defrisat un loc pe care au ridicat o biserica mica de lemn. Manastirea isi trage numele dupa icoana Maicii Domnului adusa de staretul din Rusia, Kazan. In acest sens, pe acest loc au venit credinciosi rusi de rit vechi (lipoveni) care au infiripat in jurul acestei vetre satul Slava Rusa. Calugarii s-au retras in zona impadurita, unde au ridicat o alta biserica, tot din lemn, pe locul unde se afla acum Manastirea Uspenia.

Dupa ce este vizitat schitul parasit, de o vaduva bogata din Rusia, impreuna cu slujnica sa si cateva maici, decid sa puna bazele unei manastiri de maici construind chilii si ducand o viata de sine. In urma inundatiei din 1850 care a avariat chiliile si ramanand numai biserica care le-a dat speranta si punand increderea in Dumnezeu, au plecat in Moscova si primind ajutoare au revenit si au construit alte chilii pe un loc mai inalt, unde se gaseste acum manastirea.

Actualmente in manastire sunt doua biserici: o biserica mare cu hramul Intrarea Maicii Domnului, praznuit la data de 21 noiembrie pe stil vechi si 4 decembrie pe stil nou, si o biserica mica (de iarna) cu hramul Icoana Maicii Domnului din Kazani, praznuit de doua ori pe an odata vara pe data de 8 iulie.

 

Platforma Babadag are forma unui culoar alungit pe direcția NV-SE, cuprins între Masivul Dobrogei Centrale (în V), pânza Măcin (în N) și pânzele Niculițel, respectiv Tulcea (în E).

 

În zona localității Slava Cercheză predomină aflorimente din perioada Cretacicului superior, etajele Turonian și Senonian.

 

Datele bibliografice existente, referitoare la evoluția geologică a Dobrogei, în general, și a Bazinului Babadag, în special, relevă existența, în cadrul etajelor Cenomanian si Turonian, a unui bazin marin cu adâncimi cuprinse între 50 si 100 m, ape limpezi, aerate, salinitate normala (cca 35%) si o temperatura medie de 15 grade.