Primăria comunei Izvoarele

Vizitați site-ul web al primăriei la adresa www.primariaizvoarele.paginadestart.com.

Prezentare

Comuna Izvoarele este situată în partea central-vestică a judeţului Tulcea, de-a lungul pârâului Taiţa şi la poalele dealului Consulul Mare. Localitatea Izvoarele este străbătută pe direcţia est-vest de drumul Judeţean DJ. 227, care face legătura între centrele administrative ale comunelor Nalbant şi Horia, iar distanţa faţă de municipiul Tulcea este de 32 km. Localitate situata in judetul Tulcea. Satele componente ale comunei sunt : Izvoarele, Alba si Iulia .
 

Accesul in localitate se face rutier, pe directia Est-Vest localitatea fiind strabatuta de DJ 227.
DN22F - Horia - Izvoarele – Nalbant
DN22 (Isaccea - Somova) - DJ229 - Niculitel - Valea Teilor - Izvoarele - (Nicolae Balcescu DN22A) - Mihai Bravu (DN22 Constanta - Tulcea) – Sarichioi

 

Raul Taita (Taitza) care izvoraste din zona satului Nifon si trece prin Hamcearca - Balabancea - Horia (lacul Horia) - Izvoarele - Nicolae Balcescu - Mihai Bravu - Lacul Babadag

Istoric

În satul Izvoarele se află una dintre vechile comunități de greci din România, stabilită în urmă cu două sute de ani. Oamenii de aici și-au păstrat frumusețea obiceiurilor aduse din Grecia, dar au și împrumutat din tradițiile românilor și ale vecinilor  bulgari (prezenți în împrejurimi înaintea schimbului de populație din 1940 în urma cedării Cadrilaterului). Au nume românești, vorbesc grecește, iar costumele populare seamănă mult cu cele din Bulgaria. De la bulgari ei au adoptat obiceiul numit „udatul mirelui" (băieții abia căsătoriți sunt băgați cu capul la uluc) sau „ziua babei" - zi în care femeile fac ce poftesc și petrec până dimineața, fără bărbați. Au mai rămas puține obiceiuri grecești, printre care „Dragomanul" când, de Sfântul Ion, flăcăii intră cu calul frumos împodobit chiar în casa fetei iubite, oferindu-i vorbe dulci și colaci împletiți ca semn al dragostei. Un alt obicei grecesc este cel de „Florii", la „Lăzărel", când fetele de până la 16 ani cântă și primesc ouă, bani, făină, și la final rostogolesc sita, pentru ca vara să fie bogată. De „Horhumbal" băieții se întrec în a face focuri mari pe dealuri, iar la „Elefterio", femeile torc și stau la povești în jurul unei gropi plină de jar. Aici, femeile in varsta inca mai imbraca portul traditional la serbari gen ''Ziua Babei'' ( traditie arhaica dedicata moaselor satului).

Economie

Profilul economic dominant pe teritoriu comunei Izvoarele este agricultura, urmat de zootehnie, viticultura si comertul.

Turism

Rezervatia naturala Carasan - Teke